Overpeinzingen van een betweter

recensie
Wil ()
recensie door in

Wanneer een recensie of artikel begint met woorden in de trant van ‘over de Tweede Wereldoorlog zijn al veel boeken/films verschenen’ krijg ik van de weeromstuit zin om de desbetreffende publicatie uit het raam te smijten. Want ja: er zijn al veel boeken en films over die oorlog verschenen, maar dat geldt ook voor andere universele thema’s als bijvoorbeeld ‘liefde’, ‘familie’ en ‘sociale strijd’. ‘Oorlog’ – en dan vooral: de meest recente die op het eigen West-Europese grondgebied is uitgevochten – is toch vooral een logisch onderwerp in de literatuur en andere kunsten.

lees verder

Alsof alleen blanken kunnen schrijven?

essay

essay door

De Buren en Das Magazin organiseren schrijfkampen voor jongeren geïnteresseerd in literatuur en boeken. En die jongeren zijn vooral wit en handig voor het netwerk. lees verder

De schaduwzijde van la dolce vita

recensie
Pellegrina ()
recensie door in

In ‘Pellegrina’ bezoekt de Nederlandse Lidewey van Noord 27 plekken die een meer of minder prominente plaats innemen in de Italiaanse wielergeschiedenis. De meerwaarde van dit boek bestaat niet in de evocatie van dat wielerverleden, maar in wat Van Noord daaraan toevoegt.

lees verder

Verdwijnende woorden, schimmige werkelijkheid

recensie
Pistoolvinger ()
recensie door in

Als meesterverteller Henk Blanken de schoonheid van het verval optekent, krijg je een meeslepend boek, diepmenselijk en autobiografisch, vol schaamte en aanvaarding. Tot het je begint te dagen dat de auteur wel erg gedetailleerd beschrijft hoe zijn geheugen hem steeds vaker in de steek laat. lees verder

Tussen theater en realiteit in bordeel Cinderella

recensie
Cinderella ()
recensie door in

Met Cinderella maakt Michael Bijnens een zwierige entree door de poort der Nederlandstalige letteren. Zijn theateropleiding en zijn uniek leven als kind van een prostituee geven een extra cachet aan zijn romandebuut, dat veel belooft voor de toekomst.

lees verder