We hebben allemaal in de klas van meester Plautus geleerd dat de mens een wolf is voor zijn medemens. Rond die gedachte schreef Martin Michael Driessen een roman maar als titel kleefde hij er een andere dier op: De pelikaan.
Wanneer Ingrid Symons, redactrice bij Standaard Uitgeverij, in 1975 het manuscript van Hoe heette de hoedenmaker? in handen krijgt, is ze meteen laaiend enthousiast. Ze hoopt de roman zo gauw mogelijk gepubliceerd te krijgen. Dat lukt. Later dat jaar ligt het romandebuut van Loekie Zvonik al in de rekken. De roman wordt zowel in Vlaanderen als in Nederland bijzonder goed onthaald, en sleept het daaropvolgende jaar de felbegeerde Debuutprijs in de wacht. Er is zelfs even sprake van een verfilming door de gelauwerde regisseur Roland Verhavert.
Geweld is een filosofisch knooppunt: een mes dat de geschiedenis van ons denken doorklieft, gapende wonden sneed, die nooit zijn gestopt met bloeden. Van Heraklitos tot Hobbes, Machiavelli tot Marx, Sorel tot Tolstoj, Freud tot Foucault: ideeën die nog steeds naar adem doen happen. Hier lijnrecht tegenover, aan de andere kant van het denken en de tijdloosheid: Filosofie van geweld, een gênant excuus voor wat filosofie zou moeten zijn.
‘Licht en geluid’ belooft een literaire roadmovie te zijn, een mystiek en gevoelig relaas. Maar hoe combineer je de harde werkelijkheid met het mysterieuze? Ongegeneerd en ongeremd raast Van Meenen ver voorbij de grens tussen fantasie en realiteit.
Tijdens het lezen van ‘Stad van goud’, het debuut van Tjeerd Posthuma, wanen lezers zich een eigentijdse Sherlock Holmes of, mooier nog, worden ze mede-auteur van het boek. lees verder
‘Er gebeurde dit, er gebeurde dat’ is een wel bijzonder raak gekozen titel. Enerzijds impliceert het de betrekkelijke banaliteit van de tragiek dat zich in elk mensenleven voltrekt, de ditjes en datjes, alsof het slechts alledaagse akkefietjes zijn; anderzijds toont het aan hoe universeel deze tragiek eigenlijk is. Bovendien verwijst de titel ook naar het gedicht waarmee het verhaal ‘Sprookje’ wordt afgesloten en dat de dualiteit leven-dood waaraan deze verhalenbundel is opgehangen, mooi samenvat. lees verder